Επίπλωση μικρού σαλονιού – Tips για να απογειώσετε το χώρο σας!

Επίπλωση Μικρού Σαλονιού

 

Τα περισσότερα διαμερίσματα φημίζονται για τη λειτουργικότητά τους, ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα να μη διαθέτουν τη μέγιστη χωρητικότητα. Κατά συνέπεια, ορισμένοι χώροι μπορεί να είναι πιο μικροί, όπως το καθιστικό, καθιστώντας την επίπλωση μικρού σαλονιού ένα δύσκολο εγχείρημα. Ένα μικρό σαλόνι μπορεί, μερικές φορές, να θεωρείται σαν ένα μειονέκτημα του σπιτιού και να προβληματίζει ως προς τη διακόσμησή του. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί ίσως πρόκληση για τον ιδιοκτήτη, ειδικά όσον αφορά τη διαρρύθμιση του χώρου, την τοποθέτηση των επίπλων μέσα σε αυτό και τη διακόσμησή του.

Μάλιστα, αρκετοί βλέπουν την επίπλωση μικρού σαλονιού σαν κάτι πολύ σημαντικό για τη διαμόρφωση μιας όμορφης διάθεσης, οπότε η ύπαρξη κάποιου περιορισμού στο διαθέσιμο χώρο μπορεί να εμποδίζει την έκφραση της δημιουργικότητας του κάθε ατόμου που θα ήθελε να πετύχει ένα ιδανικό αποτέλεσμα διακόσμησης του χώρου του.

Αυτή η άποψη όμως απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Το σαλόνι του κάθε σπιτιού δε χρειάζεται να διαθέτει τη μέγιστη χωρητικότητα για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Αυτό που χρειάζεται η επίπλωση μικρού σαλονιού είναι μια έξυπνη διαμόρφωση και σωστή διακόσμηση, ώστε να προσφέρει άνεση και την αίσθηση της θαλπωρής, χωρίς να συμβιβαστεί ο ιδιοκτήτης με μια εικόνα που δεν καλύπτει τις αισθητικές του ανάγκες. Ακόμα και ένα μικρό σαλόνι μπορεί να μεταμορφωθεί και να γίνει ο ιδανικός χώρος, αρκεί να αντιμετωπιστεί με έξυπνο τρόπο η διαμόρφωση και η διακόσμησή του.

Για να διακοσμήσει κάποιος ένα μικρό σαλόνι, χρειάζεται να επιδείξει προσοχή και να αποφύγει κάποια συνηθισμένα λάθη. Ένα από αυτά είναι η σύνθετη διάταξη των επίπλων, καθώς ένας αρκετά πολύπλοκα διαμορφωμένος χώρος είναι πολύ πιθανό να έχει αρνητική επίπτωση στη λειτουργικότητα και στην ψυχολογία. Τα μικρά σαλόνια πρέπει να μη διαθέτουν κάποιο εμπόδιο και να προσφέρουν εύκολη πρόσβαση και σε άλλους χώρους του σπιτιού.

Πώς όμως μπορεί κάποιος να διαμορφώσει το χώρο του έξυπνα και λειτουργικά, ακόμα κι όταν δε διαθέτει τη μέγιστη χωρητικότητα; Από τη στιγμή που η διενέργεια δομικών αλλαγών στο κτίριο δεν είναι εφικτή, η πιο άμεσα λειτουργική αλλαγή που μπορεί να γίνει είναι η ρύθμιση της διάταξης των επίπλων στο εκάστοτε σαλόνι, παράλληλα με την σωστή διακόσμηση του χώρου.

Ως προς την επίπλωση μικρού σαλονιού, είναι σημαντικό γίνει σωστή επιλογή των επίπλων που θα διακοσμήσουν το χώρο. Αυτό δε σημαίνει ότι τα μικρά έπιπλα είναι απαραίτητα τα καταλληλότερα. Αντιθέτως, η χρήση λίγων μεγάλων αλλά εύχρηστων επίπλων μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τοποθέτηση ενός γωνιακού καναπέ στο σαλόνι. Ένας μεγάλος γωνιακός καναπές είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα ως προς την επίπλωση μικρού σαλονιού. Αυτό συμβαίνει επειδή καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο, αφού τοποθετείται στη γωνία, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει άπλετο χώρο κι άνεση. Με αυτό τον τρόπο, επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση και την εξοικονόμηση χώρου.

Επίπλωση Μικρού Σαλονιού

Παράλληλα με τη χρήση ενός γωνιακού καναπέ στην επίπλωση μικρού σαλονιού, σημαντική είναι επίσης η αξιοποίηση μικρών, χαμηλών επίπλων χωρίς ογκώδεις λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, ένα χαμηλό τραπεζάκι σαλονιού με πόδια μπροστά στον καναπέ, μπορεί να συμπληρώσει αρμονικά το σύνολο χωρίς να προσθέσει περιττό όγκο.

Για την εξοικονόμηση χώρου, υπάρχει επίσης η επιλογή της ένταξης στην επίπλωση μικρού σαλονιού αντικειμένων που να είναι παράλληλα πολυλειτουργικά, όπως μικρά τραπεζάκια και καρέκλες που χρησιμεύουν και ως αποθηκευτικοί χώροι ή μπορεί να χρησιμοποιηθούν και ως καθίσματα όταν υπάρχουν στο σπίτι πολλοί καλεσμένοι. Επιλέξτε ένα τραπεζάκι σαλονιού με αποθηκευτικό χώρο για να τακτοποιείτε εκεί μέσα διάφορα αντικείμενα, ώστε να μην βρίσκονται στοιβαγμένα στην επιφάνεια του τραπεζιού.

Σημαντικό κομμάτι στην επίπλωση μικρού σαλονιού αποτελούν τα διακοσμητικά στοιχεία, τα οποία δε θα μπορούσαν να λείπουν από καμία διακόσμηση. Η επιλογή των κατάλλλων στοιχείων, που ακολουθούν τις τελευταίες τάσεις διακόσμησης, είναι πολύ σημαντική για να εξασφαλιστεί ένα αρμονικό αποτέλεσμα. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι δε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διακοσμητικά μεγαλύτερου μεγέθους, απλά φροντίστε να υπάρχει ένα όριο και να μη φαίνεται ο χώρος υπερβολικά «φορτωμένος».

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε διακοσμητικά που συμπληρώνουν την αισθητική του χώρου, χωρίς όμως να κουράζουν το μάτι. Είναι πολύ πιο δύσκολο να διαμορφώσετε σωστά το χώρο ενός μικρού σαλονιού, όταν συνεχίζετε να προσθέτετε πράγματα που δεν έχουν κάποια χρησιμότητα. Καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της επιφάνειας, ενώ γεμίζουν υπερβολικά την περιοχή χωρίς να συντρέχει κάποιος λόγος.

Ένα βασικό τέχνασμα για την επίπλωση μικρού σαλονιού που μπορεί να δώσει την αίσθηση ότι ένας χώρος είναι μεγαλύτερος απ’ότι φαίνεται είναι η χρήση ανοιχτών χρωμάτων τόσο στο πάτωμα, όσο και στο ταβάνι του σπιτιού. Μια πιο φωτεινή απόχρωση στο δάπεδο είναι μια επιλογή που θα φωτίσει το χώρο και θα τον κάνει να φαίνεται πιο μεγάλος. Η χρήση χαλιών σε ανοιχτές αποχρώσεις είναι επίσης μια έξυπνη επιλογή, που θα προσδώσει φωτεινότητα.

Η χρήση ανοιχτών χρωμάτων είναι σημαντικό να προεκταθεί και στους τοίχους του σαλονιού. Ένα φωτεινό και ζεστό χρώμα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή, όπως το λευκό, το κρέμ ή το μπεζ. Παράλληλα, είναι σημαντικό το σαλόνι να διαθέτει ένα ενιαίο χρώμα, να είναι δηλαδή μονοχρωματικό. Για να μην είναι μονότονο στο μάτι, ωστόσο, μπορείτε να προσθέσετε πινελιές με πιο σκούρες αποχρώσεις σε επιλεγμένα διακοσμητικά, όπως για παράδειγμα στα μαξιλάρια του σαλονιού ή τις κουρτίνες, ώστε να δημιουργήσετε μια ενδιαφέρουσα αντίθεση με το ανοιχτό χρώμα που κυριαρχεί στον υπόλοιπο χώρο.

Παράλληλα, μπορείτε να επιλέξετε ένα σημείο του χώρου το οποίο να έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, το οποίο θα προσελκύει την προσοχή. Μεγάλα κομμάτια με έργα τέχνης, πίνακες ζωγραφικής ή κορνίζες μπορούν να προσθέσουν μια ιδιαίτερη πινελιά και να κάνουν το χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος, μαγνητίζοντας τα βλέμματα.

Ένα άλλο τέχνασμα που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην επίπλωση μικρού σαλονιού είναι η χρήση καθρεπτών και γυαλιού. Το συγκεκριμένο κόλπο μπορεί να δώσει την ψευδαίσθηση ενός χώρου έως και δύο φορές μεγαλύτερου. Οι καθρέφτες και το γυαλί προσδίδουν φωτεινότητα και την αίσθηση του βάθους στο χώρο, οπότε αξιοποιήστε την τοποθέτησή τους για να αναδείξετε το σαλόνι σας.

Η επίπλωση μικρού σαλονιού δε χρειάζεται να σας προβληματίζει, ούτε είναι κάτι δύσκολο, απλά χρειάζεται ιδιαίτερους κι έξυπνους χειρισμούς. Με την αξιοποίηση των συμβουλών που αναφέρθηκαν, είναι βέβαιο πως θα μπορέσετε να να τοποθετήσετε τα έπιπλα του σαλονιού με τέτοιο τρόπο ώστε να έχετε ένα ισορροπημένο διακοσμητικό αποτέλεσμα και να μεταμορφώσετε το σαλόνι σας σε ένα χώρο που πραγματικά θα απολαμβάνετε τόσο εσείς, όσο και οι καλεσμένοι σας. Για αυτό στο Έπιπλο Πανταζής είμαστε σε θέση να σας βοηθήσουμε με την διάταξη των επίπλων σας και να δημιουργήσετε έναν άνετο για εσάς χώρο.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment