Τι ύφασμα να επιλέξεις για τα έπιπλα σου;

Αδιάβροχο ύφασμα μεγάλης αντοχής

Φυσικά, είναι σημαντικό να επιλέξετε τα κατάλληλα υφάσματα για τα έπιπλα σας, καθώς αυτό επηρεάζει όχι μόνο την αισθητική τους.  Σημαντικό ρόλο έχει στην πρακτικότητα και την αντοχή τους στον χρόνο. Εδώ είναι μερικές συμβουλές που μπορείτε να λάβετε υπόψη σχετικά με το ερώτημα ”Τι ύφασμα να επιλέξεις για τα έπιπλα σου;”

 1. Χρήση των επίπλων: Καθορίστε πώς θα χρησιμοποιηθούν τα έπιπλα. Για παράδειγμα, αν είναι για καθημερινή χρήση, είναι σημαντικό να επιλέξετε ανθεκτικά υφάσματα που αντέχουν στο φθίνοντα χρόνο και τη χρήση. Το ύφασμα σε ένα καναπέ με καθημερινή χρήση απαιτεί να είναι πιο ανθεκτικό στην τριβή από αυτό που ίσως θα χρησιμοποιηθεί στις καρέκλες τραπεζαρίας. Στην δεύτερη περίπτωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πιο ιδιαίτερο ύφασμα. Έτσι θα δώσουμε έμφαση στην εμφάνιση και με την κατάλληλη φροντίδα να είναι πάντα σαν καινούργιο. Ένα μπουκλε ύφασμα που είναι στις τάσεις της διακόσμησης δίνει μια διαφορετική νότα σε μια πολυθρόνα, καρέκλα, ενώ δεν ενδεικνύεται στον καναπέ. Αυτό γιατί τους καλοκαιρινούς μήνες θα ταλαιπωρηθείτε καθώς δημιουργεί υψηλή θερμότητα λόγω της πλέξης του.Υφάσματα επιπλώσεων
 2. Εύκολη συντήρηση: Επιλέξτε υφάσματα που είναι εύκολα στη συντήρηση. Υλικά που αντιστέκονται στο στίγμα και είναι εύκολα να καθαριστούν, χωρίς να απαιτούν κάποια ειδικά μηχανήματα τα οποία μόνο επαγγελματίες έχουν. Αναζητείστε ένα αδιάβροχο και αλέκιαστο ύφασμα ώστε με ένα απλό πανάκι να απομακρύνεται οποιοδήποτε ρόφημα σας πέσει.
 3. Ανθεκτικότητα στο φως και τη φθορά: Εάν τα έπιπλα θα τοποθετηθούν σε έναν χώρο με έντονο ηλιακό φως, επιλέξτε υφάσματα που αντέχουν στην αντίδραση με το φως και δεν ξεθωριάζουν εύκολα.
 4. Συνδυασμός με το υπόλοιπο διάκοσμο: Σκεφτείτε τον χρωματικό συνδυασμό και το στιλ του υφάσματος ώστε να ταιριάζει με τον υπόλοιπο χώρο. Εάν έχετε έναν ήδη κομψό και διακοσμημένο χώρο, επιλέξτε υφάσματα που συμπληρώνουν αυτό το στιλ.

Παρακάτω θα δούμε κάποιες από τις κατηγορίες των υφασμάτων:

 • Αδιάβροχα: Απομακρύνεται το νερό χωρίς να επιτρέπουν την απορρόφηση του εφόσον χρησιμοποιηθεί κάποιο πανί αφού χυθεί το οποιοδήποτε υγρό.
 • Αδιάβροχα – Αλέκιαστα:  Απομακρύνεται το νερό χωρίς να επιτρέπουν την απορρόφηση του εφόσον χρησιμοποιηθεί κάποιο πανί αφού χυθεί το οποιοδήποτε υγρό ενώ εύκολα καθαρίζεται και κάθε τύπου λεκές από στυλό, μαρκαδόρο.
 • Polyester: Η πιο διαδεδομένη συνθετική πρώτη ύλη για υφάσματα. Έχει πάρα πολλές διαφορετικές ιδιότητες ανάλογα με την κατασκευή και την επεξεργασία. Μπορεί να φτιάξει και ζεστό και δροσερό ύφασμα, γυαλιστερό ή πιο ματ, ελαστικό ή όχι. Μεγάλης αΑδιάβροχο και αλέκιαστο ύφασμα σε καπιτονέ σχέδιο καναπέντοχής και δεν ξεβάφει εύκολα.
 • ΚαπιτονέΔιπλό ύφασμα με γέμιση συνήθως υαλοβάμβακα που ενώνονται όλα μαζί με χαρακτηριστική ραφή σε όλη την επιφάνεια. Συνήθως χρησιμοποιείται για κάλυμμα κρεβατιού ή διακοσμητικά μαξιλάρια και λιγότερο για την βάση καναπέ.
 • Βελούδο: Ύφασμα μαλακό, απαλό, λείο που ενσαρκώνει την πολυτέλεια, με τον απαλή αίσθηση.  Αποτελεί επίκαιρο σχέδιο μόδας και διακόσμησης σπιτιού. Η αίσθηση και η εμφάνιση του με το χαρακτηριστικό πέλος του το καθιστούν ιδανικό κυρίως για ντύσιμο επίπλωσης. Είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή σε συνδυασμό με την ασφάλεια στο τελικό αποτέλεσμα.
 • Κοτλέ: Δίνει μια πολύ ιδιαίτερη οπτική στο τελικό αποτέλεσμα ενός επίπλου, ενώ συχνά προτιμάται για πολυθρόνες.
 • Μπουκλέ: Η απόλυτη τάση της διακόσμησης. Επιλέγεται σε πολύ μοντέρνα σπίτια και σε ξεχωριστές περιπτώσεις καθώς είναι δύσκολος ο καθαρισμός του ειδικά αν έχουμε κάποιο κατοικίδιο.

Κατανοώντας τις ανάγκες και τον χαρακτήρα του χώρου σας. Επιλέξτε υφάσματα που όχι μόνο θα προσδίδουν ομορφιά στα έπιπλά σας.  Θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής.Για περισσότερες συμβουλές ακολούθησε μας στο Instagram

Recommended Posts